Ι.Ο.Χ. - Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Chania Sailing Club

Chania Sailing Club

Έκθεση Φωτογραφίας -Without limits?

ΕκτύπωσηE-mail Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2018 08:44

WITHOUT LIMITS?
επιμέλεια της έκθεσης: Μανώλης Καραταράκης
το κείμενο που προλογίζει την έκθεση είναι το παρακάτω

fotografias without limits

Ο άνθρωπος πάντα θέλει την ελευθερία του σε όλα τα επίπεδα . 
Η ελευθερία προϋποθέτει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, σύνορα, όρια ,περιορισμούς .
Η έκθεση αυτή έχει σαν τίτλο το "χωρίς όρια " συνοδευόμενο όμως, από ένα ερωτηματικό.
Γιατί άραγε διερωτόμαστε το αυτονόητο; Μήπως τελικά συμβαίνει κάτι διαφορετικό ;
Στους φωτογράφους της έκθεσης ανατέθηκε η εργασία "ελεύθερο θέμα" και το αντιμετώπισαν με ανακούφιση, θεωρώντας ότι κέρδισαν την "ελευθερία " να κάνουν τα πάντα!
Παραλαμβάνοντας όμως το αποτέλεσμα από την δουλειά τους, είδα, ότι ναι μεν υπήρχε μια ελευθερία και μια διαφοροποίηση για τον κάθε ένα χωριστά, όμως , σαν άτομα ο κάθε ένας είχε θέσει τα προσωπικά του όρια και μέσα σ αυτά κινήθηκε.
Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό διότι, η φωτογραφία προϋπάρχει στο μυαλό μας ,άρα τροφοδοτείται από τον εσωτερικό μας κόσμο . Κατά συνέπεια ακόμα και με την ίδια θεματολογία να δουλέψει ο καλλιτέχνης, θα αποδώσει διαφορετικά το θέμα που του έχει ανατεθεί, πολύ δε περισσότερο όταν αισθάνεται απελευθερωμένος από εντολές.
Τότε ακολουθεί την μία και μοναδική "προσταγή" που έχει να κάνει με την καλλιέργεια και τον ψυχισμό του .
Θα "περιοριστεί " και ίσως "εγκλωβιστεί" μέσα στα στενά πολλές φορές ,όρια, που θα του θέσουν οι φόβοι του, οι ενοχές του, οι πόθοι του και οι αναζητήσεις του .
Αυτό όταν συμβεί σαν πράξη, να μπορέσει δηλ ο καλλιτέχνης να έχει μόνο τα όρια που ο ίδιος θέτει, έχει θαυμάσια αποτελέσματα διότι από την μία έχει δημιουργήσει το έργο λυτρωτικά για τον ίδιο, καθότι πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια που ο ίδιος έθεσε, από την άλλη παραδίδει ένα έργο στον θεατή που θα έχει πολλαπλές αναγνώσεις ,που θα έχει πολλές ταυτίσεις, αλλά και νέα ερωτηματικά αναζητώντας απαντήσεις.
Η επιλογή μου βασίστηκε σε αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά την αρτιότητα της κάθε φωτογραφίας και εν συνεχεία σε υποκειμενικά για να συνθέσω μια ιστορία με την κάθε προσωπική μαρτυρία του καθ' ενός από τους 39 φωτογράφους .
Η ιστορία που έφτιαξα δεν είναι απαραίτητο να ταυτιστεί και να είναι αναγνώσιμη από σας , εκεί εξ άλλου ,θα είναι η επιτυχία του έργου των φωτογράφων ,να μπορέσει δηλαδή ο κάθε ένας θεατής να κάνει την δική του ιστορία και αφήγηση.
Ακολουθήστε την πρόσκληση- πρόκληση και φτιάξτε το δικό σας "παραμύθι"