Ι.Ο.Χ. - Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Chania Sailing Club

Chania Sailing Club

Ο Αλ. Γκότσης στις «Βραδιές του χειμώνα στον Όμιλο»

ΕκτύπωσηE-mail Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2013 11:32

iox-logo_SOSTO
Μία ακόμα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (και ώρα 20.00) στις εγκαταστάσεις στο Νεώριο Μόρο για τις «Βραδιές του χειμώνα στον Όμιλο», που διοργανώνει ο Ι.Ο. Χανίων.

Ομιλητής θα είναι ο Αλέξανδρος Γκότσης, κυβερνήτης ιστιοφόρου σκάφους ο οποίος και θ' αναπτύξει το θέμα που αφορά την πλεύση σκαφών με περισσότερη ασφάλεια διά μέσου του συστήματος AIS (αυτόματη αναγνώριση  πλοίων).

Λίγα λόγια για το AIS

Το Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης (Automatic Identification System) είναι ένα βοήθημα ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα. Η συσκευή AIS χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία ασυρμάτου και ηλεκτρονικού εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) για να στέλνει αυτόματα σε τακτά χρονικά διαστήματα τη θέση του πλοίου μας στα παραπλέοντα πλοία και να λαμβάνει από αυτά τη δική τους θέση. Έτσι υπολογίζονται η θέση, η πορεία και η ταχύτητα των πλοίων στην περιοχή, με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται σε μία ηλεκτρονική οθόνη ή σε έναν υπολογιστή, συχνά πριν τα πλοία αυτά έρθουν σε οπτική επαφή, για να τα προσέξουμε. Παρόμοιες πληροφορίες παίρνουν και τα παραπλέοντα πλοία (και μας προσέχουν).

Οι συσκευές AIS είναι υποχρεωτικές για τα μεγάλα πλοία αλλά συνιστάται η χρήση τους και στα μικρά. Πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά μέσα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το ραντάρ και τις κλασικές μεθόδους ναυσιπλοΐας. Το σύστημα έχει επεκταθεί σήμερα και χρησιμοποιείται για ανταλλαγή πληροφοριών από την ξηρά, στο internet και σε επιχειρήσεις διάσωσης (SAR).