Ι.Ο.Χ. - Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Chania Sailing Club

Chania Sailing Club

Ενημέρωση για το φαινόμενο των κεραυνών από τον Παναγιώτη Ματθαίου

ΕκτύπωσηE-mail Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2013 11:42

IMG_4035Ενημέρωση και συμβουλές προς τους ιστιοπλόους για το πώς θα υψώσουν ασπίδα προστασίας για τους εαυτούς και τα σκάφη τους παρείχε την Τετάρτη (3/4) το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στο Νεώριο Μόρο, σε ομιλία του, ο Παναγιώτης Ματθαίος.

Ο κύριος Ματθαίος μίλησε για την δραστηριότητα που παρουσιάζουν οι κεραυνοί στην Κρήτη, οι οποίοι ωστόσο που δεν είναι τόσο συχνοί σε σχέση με την εκδήλωσή τους σε άλλα μέρη του κόσμου αλλά και της Ελλάδος, αναφέροντας το πώς η κατανόηση αυτού του εντυπωσιακού καιρικού φαινόμενου θα μπορούσε να μειώσει στο ελάχιστο τους κινδύνους.

«Δεν είναι σίγουρη η επιστημονική κοινότητα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε βρει όμως ότι με κάποιες μεθόδους, ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Τα σκάφη διαθέτουν πλέον προστασία αλεξικέραυνου που μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου από κεραυνό. Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση ενός μεταλλικού κιβωτίου στο σκάφος», τονίζει ο κύριος Ματθαίος που είναι μέλος του Ι.Ο. Χανίων, για να ολοκληρώσει τη σκέψη του: «Σίγουρα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος από τους κεραυνούς αλλά δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο καταρχήν. Η γνώση βοηθά για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τα σκάφη μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντεταλμένοι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με την Ε.Μ.Υ. κατέγραψαν την κεραυνική δραστηριότητα για την τριετία 2008-2010 που αν μη τι άλλο ήταν εντυπωσιακή. Αυτό το δηλώνουν οι 7.390.000 κεραυνοί-ηλεκτρικές εκκενώσεις από τα σύννεφα προς την γη και την θάλασσα όλες τις εποχές του έτους!

Η ομιλία του Παναγιώτη Ματθαίου ήταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Βραδιές του Χειμώνα στον Όμιλο" που διοργανώνει η Εφορία Ανοικτής Θάλασσας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. 

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία του κ. Ματθαίου: 
IMG_4034 
IMG_4043 
IMG_4044 
IMG_4045

IMG_4047

IMG_4049 
IMG_4050